Rizstejszín ételallergiásoknak és diétázóknak
Elsőre nem tűnik túl nehéznek, hogy kizárjuk a tejet a konyhából, hiszen csak a tejeskávéról, a sajtokról és a vajról kell lemondani, de ha jobban belegondolunk, akkor jóval összetettebb a dolog. Ugyanis, ha lemondunk az állati eredetű tejről, akkor mindjárt nincs mivel sűríteni, krémesíteni az ételeket, ami nagy hiányt jelent a krémlevesek és főzelékek kedvelőinek.
Szerencsére már vannak olyan nagyszerű alternatívák, mint a rizstejszín is, így nem kell nagyon elkeseredni, ha valaki érzékeny lesz erre az alapanyagra. Ez a termék vízből és rizsből készül, valamint némi napraforgó olaj, szentjánoskenyér-liszt, karragén és tengeri só hozzáadásával nyeri el végleges, krémes állagát.
Tehát sem tejszármazékot, sem glutént nem tartalmaz, így nemcsak laktózérzékenyek, tejallergiások fogyaszthatják bátran, hanem azok is, akiknek a glutén okoz kellemetlen tüneteket. A rizstejszín hasonlóan alkalmazható, mint a hagyományos tejszín. Lehet vele sűríteni különféle ételeket és desszerteket, valamint hideg és meleg finomságokhoz is hozzáadható, mert nem fog szétesni és kicsapódni sem.
Tudni kell, hogy nagyon könnyű megemészteni, így a rizstejszín nem terheli a gyomrot és a bélrendszert sem, nyugodtan ehetik a diétázók, fogyni vágyók is. A színe és az állaga sem fog ellenérzéseket kelteni, hiszen a rizstejszín megszólalásig hasonlít a tehéntejből készült változatra. Egy elkészült fogásban íz terén sem lehet nagy különbségeket észrevenni, így a diétára ítéltek és a saját elhatározásból tejmentesen étkezők sem kell lemondaniuk a kedvenceikről.